Publiek kunstwerk ‘De Druppel’ ingehuldigd

Op donderdag 6 juli 2023 werd de publieke kunstinstallatie ‘De Druppel’ van Zeli Bauwens ingehuldigd.

In samenwerking met de Gemeente Aalter zal gedurende 2 maanden een kunstwerk worden tentoongesteld aan het Boomgaardplein in Aalter.  In het kader van de vernieuwde aanpak van de Biënnale werd ook gekozen voor een conceptueel kunstwerk:  De Druppel van Zeli Bauwens.     Het kunstwerk wordt donderdagavond officieel ingehuldigd door burgemeester Pieter De Crem.

De druppel' is een kunstwerk uit 2019 en bestaat uit 165 emmers die in 9 lagen op elkaar gestapeld zijn in de vorm van een piramide. De emmers bovenop worden tot de rand gevuld, waardoor de installatie in een fontein verandert. Deze installatie is afhankelijk van het weer en verandert alleen in een actieve fontein als het regent.   Het kunstwerk de druppel werd al geëxposeerd op diverse prestigieuze kunstfestivals in het binnen – en buitenland.

Zeli Bauwens (°1992) studeerde in 2015 af aan Sint-Lucas in Gent als bachelor Textiel en master in de beeldhouwkunst. Waar ze tijdens haar studie vooral bezig was met gebruiksvoorwerpen en hun functie, heeft ze haar focus sindsdien verlegd naar natuur en landschap. Het werk van de in Oostende geboren kunstenares bestaat vooral uit installaties, sculpturen en landschapsinterventies. Bauwens zoekt naar verbanden en legt linken tussen voorwerpen, gebeurtenissen, handelingen uit ons dagelijkse leven en de natuur. Ze ziet zichzelf als conceptueel kunstenaar vanwege de diepe gedachtegangen in haar werk, meestal verscholen onder een laag surrealistische humor. Haar werken zijn telkens aparte verhalen die op de een of andere manier nog samen moeten komen. Met elk ‘verhaal’ probeert ze de toeschouwer iets mee te geven om over na te denken, over te filosoferen of te fantaseren. 

Zeli Bauwens maakt deel van de selectie van kunstenaars van de 21ste editie van de Biënnale Hedendaagse Kunst en groeide op als dochter van een tuinman en een bloemiste in een tuincentrum.  De omgeving waarin ze opgroeide vormde de beeldtaal van haar werken die zich manifesteren als landschapsculpturen / installaties. Tot op de dag van vandaag is het Belgische landschap en zijn rijke tuincultuur nog steeds de bron van al haar inspiratie.

Meer info op haar website: https://www.zelibauwens.com/de-druppel   

Vorige
Vorige

Goed doel in de kijker: De ‘sociale kruidenier’

Volgende
Volgende

Nieuwe editie van Biënnale aangekondigd