Guy De Jaegher- La Mosco Di Giotto
“Toen ik deze opdracht kreeg om iets te schilderen op deze mooie rode
Italiaanse keramiek-kers, dacht ik aan het prachtig verhaal van de Italiaanse
renaissance schilder “Giotto Di Bondone” en zijn fameuze geschilderde vlieg.”
—Guy De Jaegher
Guy De Jaegher
° Kortrijk
Hedendaags (hyper)realisme.
Stillevens, landschappen.
Kunstacademie Kortrijk - St-Lucasinstituut Doornik - Schilderkunst, grafiek, kalligrafie.
UIA Antwerpen.
Welk een provocatie om voorwerpen stilstand op te leggen in ons tijdsgewricht van ongebreidelde ‘Fortbewegungsökonmie’, zoals de Duitsers dat zo langwoordig zeggen!
En dat is voor De Jaegher nog maar een begin. Want heeft hij de dingen eenmaal stilgelegd, dan start de stillegger op een uiterst tijdrovende en dus volstrekt onhedendaagse weg van het fijn-realistisch-schilderen; een weg die een zeldzame materiaalkennis vooronderstelt en een gedisciplineerde praktijk vergt; een weg die moet voeren naar een volstrekt onmodieus kunstgenre dat men sedert vier eeuwen stilleven noemt.
Precies die bewust ‘contre vents et marées’ gekozen weg omschrijft fijnschilder Guy De Jaegher met een feilloos gevoel voor paradox, als hedendaags realisme.
—Frans Boenders, auteur, dichter, kunstcriticus.
Meer info over Guy op zijn website.
“Het talent van Giotto werd ontdekt door de schilder Cimabue. Deze zag onderweg een kind op een steen een schaap tekenen. Cimabue was zeer verbaasd dat zo’n jong kind al zo goed kon tekenen, en hij zag dat het kind een natuurtalent was. Hij nam hem mee naar zijn atelier in Florence, waar hij zijn leerling werd.
“Men zegt dat toen Giotto in zijn jonge jaren bij Cimabue in de leer was, hij eens zo natuurgetrouw een vlieg schilderde op de neus van een figuur van Cimabue, dat de meester, toen hij terugkwam om eraan
verder te werken, meende dat die vlieg echt was zodat hij een paar keer probeerde het dier weg te jagen, waarna hij zijn vergissing bemerkte.”
“Si racconta che il giovane Giotto quando era ancora a bottega presso Cimabue, dipinse una mosca sul naso ad una figura creata dal maestro e che Cimabue si accorse dello scherzo, solo dopo aver fatto più volte il gesto con la mano per mandarla via.”
Bron : “Le Vite de’ più eccellenti pittori, scultori, e architettorI a’ tempi nostri” (georgio Vasari - 1511-1574)
Op vroege schilderijen kwam de vlieg reeds voor als symbool onder meer ook… als “symbool van voorbijgaande schoonheid” op het schilderij “De schilder en zijn vrouw” met een vlieg op de kap van de vrouw
van de Vlaamse anonieme schilder, gewoonlijk aangeduid als de Meester van Frankfurt, 1460-ca. 1533) “De Schilder en zijn Vrouw” Meester van Frankfurt – K. Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.
met als moderne variant het schilderij “L’ombre des vanités” uit 1993 van Jean Monneret met een vlieg op het hoofd van de Mona Lisa.
Soms kwam een vlieg als trompe-l’oeil voor, zoals op het miniatuur “Kruisiging” en “Majestas Domini” uit het Missale Casanatense, dat waarschijnlijk rond 1400 voor een Franse bisschop werd vervaardigd of op de rand van het “Portret van een Kartuizer monnik” in 1446 geschilderd door Petrus Christus. Of ook nog op het schilderij “Vanitas met Hemelglobe” geschilderd door Maria van Oosterwijck (1668) waarop een boek een geschilderde vlieg is neergestreken, symbool van de vluchtigheid van het leven.
De vlieg (Muscae Depictae) op een schilderij speelde een belangrijke rol bij meerdere kunstenaars, maar let op, als kijker wordt u echt bedrogen. Toen ik deze opdracht kreeg via de heer Didier Van den Berghe om iets te schilderen op deze mooie rode Italiaanse keramiek-kers voor de Biennale van Poeke, dacht ik aan het prachtig verhaal van de Italiaanse renaissance schilder “Giotto Di Bondone” en zijn fameuze geschilderde vlieg.”
Bazill Mannenmode Aalter
Stationsstraat 103
9880 Aalter
+32 9 374 29 31