Geselecteerde kunstenaars

Guy De Jaegher

MET MONIKKENGEDULD…

De West-Vlaming De Jaegher is een realist in hart en nieren, een fijnschilder pur sang.

Autodidact voor wat  de fijnschilderkunst betreft, die volgens hem op technisch vlak één van de moeilijkste kunstschildervormen is.

Met een nauwkeurige werkwijze en in uiterste concentratie, worden de onderwerpen op het vooraf geprepareerde en zeer fijn geschuurd paneel of linnen doek heel secuur opgebouwd.

Erfdeel, evolutie en eigentijdse interpretatie monden echter uit in een eigen stijl en éénheid.

Laag voor laag worden elementen geaccentueerd. Sommige delen worden verdiept, andere opgehaald met withogingen en meerdere malen bestreken met fijne glacis, waarbij bepaalde lichten een extra accent en schittering krijgen.

In zijn geval is er slechts sprake van een vrij beperkte productie want in een dergelijk fijn afgewerkt olieverfschilderij gaat er heel wat tijd, aandacht en… monikkengeduld zitten.

“De Jaegher bekwaamde zich jarenlang in het Stilleven; zijn werk behoort inmiddels tot de top”

FRANS BOENDERS

“De stillevens evoceren de vergankelijkheid, de schoonheid, de geladenheid van de voorwerpen.

Beeldt de schilderkunst voorwerpen af zoals ze eruitzien? Geeft een schilderij een subjectieve indruk of de werkelijkheid weer?

Een subjectieve indruk.

Het antwoord komt niet van een verdwaasde journalist, maar van Plato. Combineer de wijsheid van de oude Griek met de doordenker van de Beatle en je kijkt met heel andere ogen naar een ‘hyperrealistisch’ geschilderd wijnglas, of hoe een schilder als Guy De Jaegher dat kan oproepen met een paar streepjes witte verf op een donkere achtergrond”.

 

DIRK MARTENS -  De Standaard – Het Nieuwsblad -  07/04/2010

Website

‘ACRIBISCH’… Kijk niet alleen naar wat ik schilder maar ook hoe ik schilder…

De uiterste nauwgezetheid en de hoogste finesse wat betreft de uitgewerkte details in olieverf vereisen een grote bekwaamheid en discipline bij de uitvoering. Met behulp van de fijnste marterharen penselen werkt de fijnschilder ei zo nabij de grenzen van het microscopische.
Realistisch fijnschilderen is onwaarschijnlijk tijdrovend en arbeidsintensief. Zulke schilderijen dienen dan ook met monnikengeduld afgewerkt te worden.
De fijnschilder moet beschikken over een vaste hand, oog hebben voor detail en de precieze weergave ervan, feilloos kunnen tekenen, de kleuren goed mengen, in lagen werken, de droogtijd van de onderste lagen kunnen afwachten – vooraleer verder te gaan met de overschildering; kortom, heel geduldig en gedisciplineerd werken. Hoe vlugger je werkt des te minder fijn het resultaat!
 Fijnschilders doen er alles aan om, zelfs van heel dichtbij, zo precies te schilderen dat de verfstreek bijna niet, liefst helemààl niet meer te zien is, en dat de verf op niets anders lijkt dan wat er staat afgebeeld.
Je kunt van ver kijken naar het schilderij, maar ook van heel dichtbij als je een liefhebber bent voor fijne details!
Bekijk daarom het schilderij altijd in het echt en niet op een foto die het schilderij altijd verkleind weergeeft!
— Guy De Jaegher